Mikor van szükség manuálterápiás kezelésre?

A mozgásszervi betegségek rendkívüli módon megnehezítik az életet, a gerinc- és az ízületi problémák komoly fájdalommal is járhatnak. Gyógytornával azonban lehet enyhíteni a szimptómákat, azonban némely esetekben elengedhetetlen a manuálterápiás kezelés is. A Gyógytornászom rendelő szerint a manuálterápiás kezelést megelőző vizsgálat „legalább annyira lényeges eleme a manuálterápiának, mint maga a kezelés”. A rendelőben egy mindenre kiterjedő, részletes, 1 órán keresztül tartó állapotfelmérésre kerül sor, a vizsgálathoz tartozhat röntgen, CT, MR, illetve laboranalízisek.

Majd a teljes kórelőzmény alapos elemzésével, a terapeuta felállít egy mozgásszervi diagnózist, ami tartalmazza a panaszokat kiváltó okokat. Ezt követően kidolgoz egy egyéni, személyre szabott terápiás tervet, aminek célja a megfelelő kezelési mód megválasztása. Amennyiben szükség van manuálterápiás kezelésre, akkor ennek során saját testének mechanikus energiáját is felhasználva, különböző speciális fogásokkal állítja helyre a tartó- és mozgatórendszer harmóniáját.

Hatékony eljárás a manuálterápia számos mozgásszervi panaszra, már 10-15 alkalom után jelentős javulás érhető el ezzel. Alkalmazási területei közé sorolandó a fájdalomcsillapítás bizonyos testrészeken, de használják ezt a kezelési módot az ízületek funkciójának javításához, az ízületek mozgáskorlátozottságának oldására, statikájának helyreállítására, valamint az általános izomegyensúly rehabilitálására. Viszont a manuálterápia csak gyógytornával együtt hatékony, ezért ezt a tevékenységet kizárólag megfelelően képzett gyógytornászok és szakorvosok végezhetik.

Minden tudnivalót megtalálunk a gyogytornaszom.hu weboldalon a manuálterápiás eljárásokról, ahol felvehetjük a szakemberekkel a kapcsolatot is, ha valamilyen mozgásszervi problémánk van. Sajnos, nyaki, háti, deréki, keresztcsonti vagy a vállízületi fájdalmak rengeteg embernél jelentkezhetnek, de nem érdemes tűrni a kínokat, ha van mód megszabadulni ezektől. A Gyógytornászom rendelő kiváló szakemberei segítenek ebben.