Keringető szivattyú a központi fűtéshez

A gazdaságos fűtés manapság mindenkinek fontos, ha beköszönt a tél. A keringető szivattyú olyan berendezés, ami meleg vizet mozgat a fűtési rendszer körül. A víz a kazánból a radiátorokba jut. Ezután visszafolyik a kazánba, hogy fenntartsa a meleg víz állandó áramlását az otthonában.

A központi fűtés keringető szivattyú általában a kazán belsejében vagy annak közelében van, esetleg előfordulhat a szellőzőszekrényben, a melegvíz-tároló mellett. Ha a működése leállt, alapvetően két lehetősége van: megjavítani vagy újat vásárolni. Természetesen a befektetés nagyobb lesz, ha új modellt vásárol, de az energiamegtakarítás sokszorosan megtérül. A régi keringető szivattyú javítása valójában sokkal drágább megoldás. Hogyan lehetséges?

A régi, háromfokozatú darabok megállás nélkül működnek. A ház hőigénye azonban nemcsak év közben, hanem napközben is változik. A 3 sebességesek nem tudnak reagálni ezekre a változó követelményekre és folyamatosan ugyanazzal a teljesítménnyel működnek. Így jóval több energia megy kárba.