Tanácsadás nyugdíj ügyben: ezért éri meg szakértői segítséget kérni

Nyugdíjas éveink biztonságára már fiatal korban érdemes figyelni, hogy addig biztosítsuk be magunkat, amíg lehetőségünk van erre. Bár hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy talán el sem érjük a korhatárt, illetve akkor már jelentősen lecsökkennek a kiadásaink, de ez nem fedi a valóságot, ezért ajánlott a legjobb megoldást megkeresni. Elsőre talán nem is gondolná az ember, hogy mennyi szempontot kell mérlegelni a nyugdíj megtakarításoknál, de szerencsére vannak olyan szakértők, akiknek lehet számítani a segítségére.

Egy ilyen döntés 10-20 évre szól, tehát rendkívül körültekintőnek kell lennünk, amikor valamelyik ajánlat mellett döntünk. Ahhoz, hogy még véletlenül se nyúljunk mellé, igazi szakértői segítségét tanácsos igénybe vennünk. A szakember elsőként felméri az Ön igényeit, hiszen a munkájához tudnia kell, hogy melyek a megtakarítási céljai, mekkora a kockázatvállalási hajlandósága, a hozamelvárásai és ennek megfelelően segít kiválasztani a személyre szabott ajánlatot. Miután felmérte a kliens igényeit, a szakértő legalább 3 nyugdíjcélú ajánlatot fog felmutatni neki.

Megtörténhet, hogy ezek három konkurens pénzintézethez tartoznak majd. Ahhoz is támogatást nyújt a szakember, hogy a kliens kiválassza azt az ajánlatot, amelyik az elképzeléseihez legközelebb áll. Minden szükséges információt átad, elmondja az előnyöket, a hátrányokat, különös figyelmet szentel az apró betűs részeknek, potenciális kockázatoknak, hogy a kliens ezeknek függvényében hozhasson felelősségteljes döntést. Így nem kell egyetlen ügyfélszolgálati számot felhívnia ahhoz, hogy a konkurens ajánlatok egymással összehasonlítva az asztalára kerüljenek.

Továbbá, a nyugdíjszakértő segít a szerződés megkötésében is, illetve eljuttatja a dokumentumokat a kiválasztott pénzintézethez. Az is az ő feladata, hogy tartsa a kapcsolatot a biztosítóval, a bankkal, a pénztárral és képviselje ezekkel szemben az ügyfele érdekeit. Egy tisztességes nyugdíjtanácsadó őrködik a szerződés sikere felett is. Megéri tehát szakértőhöz fordulni.