Sárgatest, azaz progeszteron hormon

Progeszteron hormon
Progeszteron hormon

Biztosan sokat hallott már az ösztrogén hormonról és a gyakran vele együtt emlegetett dominanciáról is. Az ösztrogéndominancia az úgynevezett sárgatest hormon, azaz progeszteron hiánya következtében alakul ki, és több árulkodó jel is utalhat rá.

Ilyen például a hányinger, ami természetesen nem a terhesség következtében lép fel, vagy akár a menstruációs fájdalom, ami erősebb és tovább tart, mint általában. Az sem meglepő, ha szorongás vagy félelemérzet jelentkezik, ami depresszióval társul.

Amennyiben pedig hirtelen súlygyarapodást tapasztalunk, ugyancsak árulkodó jelnek kell értelmezni. A sárgatest hormon hiánya nemcsak ezeket a panaszokat okozhatja, hanem jelentős mértékben megnehezíti a teherbeesést is. Mi több, ha a terhesség alatt lép fel a probléma, akkor a vetélés lehetősége is fennáll. Pontosan ezért nagyon fontos, hogy minden nő szinten tartsa a hormonháztartását, és a fenti panaszok jelentkezése következtében vizsgáltassák meg a sárgatest hormon szintjüket.

Minden nő szeretne gyereket, ezért számos óvintézkedésre van szükség, amikor teherbe szeretnénk esni. A progeszteron hormon elősegíti a méhlepény kialakulását, ezért úgy is nevezik, mint az egyik fő terhességi hormon. Hiány esetén az is megtörténhet, hogy nem alakul ki a petesejt, mivel a tüsző nem érik meg teljes mértékben. Mennyire komoly ez a probléma? Amennyiben mihamarabb szakértő tanácsát kérjük, többféle módszer is van arra, hogy pótoljuk.

A legelterjedtebbek a természetes gyógymódok, melyek között érdemes megemlíteni a yam gyökér krémet, hiszen hatékony és egyszerű a használata is. Az életmód megváltoztatása, vagyis a sport, egészséges táplálkozás és a bőséges folyadékbevitel ugyancsak hozzájárul a gyógyuláshoz. A progeszteron hormon pótlása nélkülözhetetlen, viszont szükséges kiegészíteni olyan tevékenységekkel is, melyek amúgy is hozzájárulnak az egészségünkhöz. Aki betartja az imént felsorolt életmód-változtatásokat, és a természetes kezelések mellett dönt a gyógyszerek helyett, az már elindult a gyógyulás útján.