Önkéntes nyugdíjpénztárak összehasonlítása egy helyen – Itt egy hasznos oldal

Az önkéntes nyugdíjpénztár az egyik legrégebbi nyugdíj-előtakarékossági megoldásként van számon tartva. Mit kell erről tudni, illetve hol lehet még több információt találni ebben a témában? A grantis.hu linkre kattintva könnyen összehasonlíthatja egymással az önkéntes nyugdíjpénztárakat.

Fontos leszögezni, hogy a legfontosabb előnye ennek kétségtelenül az, hogy más megtakarítási formákkal szemben nem igényel szakértelmet. Sőt, a legmagasabb adó-visszatérítést nyújtja a nyugdíjcélú megtakarítások közül. Az önkéntes nyugdíjpénztárak szakemberei piaci eszközöket vesznek meg annak érdekében, hogy azok értéknövekedése, tehát a pénz hozama a nagyobb nyugdíjat eredményezze.

De vannak hátrányok is? Vagy csak előnyökre lehet számítani? Illetve kinek lehet valóban ideális ez? Egy portfóliós rendszerű nyugdíj-előtakarékossági módszerről lehet ez esetben beszélni. Lényege, hogy a pénztárak összegyűjtik a megtakarításokat a tagoktól, majd a leadott összeget a rendelkezésre álló három vagy négy portfólió közül az egyikbe befektetik, amit ugye a tulajdonos választhat ki.

Azt, hogy igazából milyen eszközök lesznek a portfólióban és milyen arányban szerepelnek az értékpapír-csomagban, a pénztár befektetési politikája határozza meg. Az eszközök lehetnek állampapírok, befektetési jegyek, részvény és egyéb kötvények. A portfóliók a várható hozam szerint többnyire három kategóriára különülnek el: van a mérsékelt, a közepes és a magas.

Vannak olyan pénztárak, amik több portfólió kategóriával rendelkezik. Még többet meg lehet tudni ezekről minden pénztárnál, a belépés előtt. Ezek kialakításához a Magyar Nemzeti Bank 12/2016-os ajánlása remek útmutatást biztosít. Előnye továbbá az egyszerűségben rejlik, amit igazol, hogy akár pár ezer Forinttal is elkezdhető az egész.

Nem igényel akkora befektetést az önkéntes nyugdíjpénztár, mint mondjuk a nyugdíjbiztosítás. Mindez azt jelenti, hogy akár pár ezer Forintból is lehet már megtakarítani, tehát nem szükséges egy nagyobb összeget befizetni. Ebben rejlik a legismertebb negatívuma is: a nagyon alacsony befizetéssel kisebb nyugdíj vagyon gyűlhet össze.