Kiknek van szüksége rendszeres szemészeti vizsgálatra?

A teljes körű, általános szemészeti vizsgálat 40 éves kor felett éves szinten javasolt, míg 40 éves kor alatt általában elég évente kétszer elmenni az orvoshoz. Több olyan eset is van, amikor szükség lehet az átlagnál rendszeresebb szemészeti vizsgálatra. Abban az esetben, ha a családban előfordult már zöldhályog, akkor kortól függetlenül kötelező kell legyen az éves vizsgálat.

De mit is jelent az általános vizsgálat? Mi történik ekkor? Mire számíthat a páciens? A szakorvos először is megnézi a fénytörési hibákat távolra és közelre egyaránt. Egyes krónikus betegségek szűrése is megtörténik, ami már csak azért is fontos, hiszen bizonyos kórok a kezdeti szakaszban semmiféle tünetet nem okoznak.

Pontosan így van ez a cukorbetegségnél, a zöld- és szürkehályognál, a keratoconus és a makuladegeneráció esetében, de a magas vérnyomásnál is. Ha valamilyen szemészeti probléma azonosításra kerül, a látásromlás elkerülése miatt javasolt a szemész szakorvos által megállapított szemészeti kontroll, a megadott rendszerességgel.

Csakis így lehet nyomon követni az adott probléma vagy betegség alakulását és időben lehet cselekedni, elkerülve a még nagyobb bajt. Továbbá a szűrővizsgálat során az orvos fénytörési hibák műtéti korrigálásáról, látászavarokról és szemüvegproblémákról is tájékoztatást adhat. Sokszor pedig a páciens a helyes műkönny használatáról is hall egy pár dolgot.

De akkor is fordulhat szakemberhez, ha jogosítványhoz, terhesgondozáshoz, munkaalkalmassági vizsgálatokhoz kell egy igazolás. A szemészeti vizsgálat azért is lehet fontos, mert ekkor a szemészeti gyulladások diagnosztizálása a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban történik, illetve a szemkörnyéki bőrelváltozásokkal kapcsolatos konzultáció sem marad el.

Mennyi időt vesz igénybe egy konzultáció? Nagyjából másfél óráig tart az egész. Vannak persze esetek, amikor a megfelelő eredmény érdekében szükséges a pupillatágítás. Ezt követően maximum 3 órán keresztül nem szűkülnek össze a fényre a pupillák, így a páciens látása homályos lehet, a szemei pedig érzékenyek a fényre.