Miből áll egy teljeskörű szemészeti vizsgálat?

Mindenkinek javasolt a teljes és általános szemészeti vizsgálat 40 éves korig 2 évente, fölötte pedig évente. Viszont korhatártól függetlenül, akiknek a családjában előfordult zöldhályog, évente szükséges volna elvégezni a vizsgálatot. A Budai Szemészeti Központ szerint bizonyos krónikus betegségek szemészeti szűrése is megtörténik egy ilyen vizsgálat során. Ez rendkívül fontos, mert sok olyan krónikus betegség van, ami a kezdeti szakaszában nem okoz tipikus panaszt.

Ilyen a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a zöld- és a szürkehályog, a keratoconus, illetve a makuladegeneráció. Amennyiben a vizsgálat során valamilyen szemészeti probléma kerül azonosításra, akkor ajánlott a szemész szakorvos által megállapított rendszerességgel szemészeti kontrollra járni, a látásromlás elkerülésének érdekében. Továbbá, a szemészeti szűrővizsgálat alkalmával sor kerülhet egy tájékoztatásra is a fénytörési hibák műtéti korrigálásáról, látászavarok, szemüvegproblémák átbeszélésére is.

Lássuk, milyen műszeres méréseket végeznek ebben a központban az általános látásvizsgálat ideje alatt! Először is a fénytörés objektív és szubjektív meghatározása közelre és távolra történik meg, a szaruhártya-görbület mérése, üvegtest biomikroszkópos vizsgálata, színlátás, réslámpa, kancsalsági szög, szemmozgások vizsgálata szintén lehetséges. A szakemberek elvégzik a szemnyomás mérést, a könnyfilm-felszakadási idő, illetve a szürke- és zöldhályog szűrést is.

Nem tart túl sokáig a szemészeti szűrővizsgálat, hiszen a műszeres mérések és a szakorvosi konzultáció összesen nagyjából másfél órát vesz igénybe. Arra viszont számítani kell, hogy egyes esetekben szemcseppekkel végzett pupillatágításra van szükség a megfelelő eredményhez. Ezt követően a pupillák 2-3 órán keresztül nem szűkülnek össze a fényre, emiatt pedig a látás homályos, a szemek fényérzékenyek lehetnek. Mindenképpen ajánlott elvégezni a szűrővizsgálatot, mert jobb idejében nyakon csípni a problémát, mint később kezelni azt. A szemünk világa a legfontosabb!