Mi a különbség a PCR és az ellenanyag tesztek között?

Nem csupán a koronavírus járvány vált az életünk részévé, hanem számos hozadéka is, amelyekről mindenkinek más a véleménye, és az, hogy végül kinek lesz vagy van igaza, csak idő múltán fog kiderülni. De addig is, kénytelenek vagyunk teszteket végezni annak érdekében, hogy megtudjuk, a szervezetünk termel-e valamiféle anyagot ez ellen a vírus ellen. Az ellenanyag teszt arra szolgál, hogy kimutassa, hogy valaki rendelkezik-e hosszútávú védettséggel a koronavírussal szemben.

A Centaur teszt abban különbözik a PCR vagy az antigén gyorsteszttől, hogy nem a fertőzés meglétéről nyújt tájékoztatást, hanem az adott pillanatban meglévő védettségről és annak mértékéről. A vizsgálat elvégzése tanácsos a fertőzés után, illetve a vakcina bevételét követően, de utóbbi esetben akkor javasolt, amikor már a teljes védettség várhatóan kialakult.

A Centaur teszt kevésbé ismert, ami nem véletlen, hiszen a 2020-as évben ennek még jóval kevesebb létjogosultsága volt, mint például a PCR típusnak, mert akkor még nem létezett koronavírus elleni vakcina, és a magyarországiak közül viszonylag kevesen estek át a betegségen. De ma már rengetegen kérik az ellenanyagtesztet, ami könnyen elérhető a Margit Laboratóriumban, ide foglalhatunk időpontot a margitlab.hu weboldalon keresztül. Tudni kell, hogy a Centaur egy nagy érzékenységű immunológiai módszer, ami a szervezetben lévő ellenanyag kimutatására ideális.

Jelenleg Magyarországon kevés intézményben van lehetőség ennek a vizsgálatnak az elvégzésére, de az említett laboratórium lehetőséget biztosít erre. Bárkinek ajánlott a Centaur teszt, aki tudni szeretné, hogy védett-e, és ha igen, milyen mértékben a koronavírus ellen. Voltaképpen a Centaur teszt jogilag is igazolja a védettséget a vírussal szemben, ezért azoknak is hasznos lehet, akik úgynevezett védettségi igazolványt szeretnének igényelni. A Margit Laboratóriumban fájdalommentesen végezhető el az ellenanyagteszt, és az eredményre sem kell sokat várni. Ha úgy gondolja, hogy Önnek is szüksége van rá, akkor vegye fel a kapcsolatot a laborral!