Gerinc gyógytorna – Egy budapesti rendelő útmutatója

A scoliosis, azaz gerincferdülés nagyon sok embert érint. A leggyakoribb formáját gyermek- vagy serdülőkorban veszik észre, azonban az eredetét nem lehet tisztázni. Amint diagnosztizálta egy orvos a problémát, érdemes minél hamarabb a gyógytornát választani. A Gyógytornászom rendelő weboldalán (0630 505 0503; 1055, Bajcsy-Zsilinszky út 72.) minden alapvető információt megtalálhat a gerinc gyógytorna gyakorlatok előnyeiről.

Természetesen az ilyen fizioterápia nagyon sokat tehet a scoliosis negatív hatásai ellen. De hogyan is fordul ez elő? Miért alakul ki? Mit lehet ellene tenni? Nos, habár az emberiség egyik legrégebbi betegségéről, gerincet érintő deformitásáról van szó, a kialakulásának okát a mai napig nem sikerült a kutatóknak tisztázni. A legtöbb szakember azonban abban egyetért, hogy genetikai tényezők állnak a scoliosis hátterében.

Nyilván egyéb okok is közrejátszhatnak: kialakulhat a ferdülés izomegyensúly megbomlás, tumor, baleset, valamilyen trauma vagy hosszantartó mozgáshiány esetén. Amit a szakemberek mindig szeretnek tisztázni, az a tény, hogy a scoliosis nem tartáshiba, tehát nem az iskolatáska cipelése, és nem a hanyag tartás vagy az egyoldalú terhelés következtében alakul ki.

Sok szülő azt hiszi, hogy a gyermekének azért ferde a gerince, mert sokat ül a számítógép előtt, az iskolapadban nem jó a tartása. Amit itt még fontos kiemelni, hogy a gerincferdülést a csigolyák és bordák szerkezeti eltérése is kíséri. Emiatt a páciens nem tudja a gerincét felszólításra kiegyenesíteni és a gerinc két oldalán előrehajolva aszimmetria figyelhető meg. Mivel a betegség eredete egyelőre ismeretlen, ezért a hangsúly a korai felismerésen és kezelésen van.

Megfelelő, egyénre szabott és ezen a területen jártas szakemberek által vezetett terápiával az állapot romlása megfékezhető, a gerincferdülés mértékében és kinézetében sok esetben javulást lehet elérni. Ezért is tanácsos a lehető leghamarabb egy gyógytornászhoz fordulni. A gyogytornaszom.hu biztosan segíteni tud. Megéri még ma felvenni a kapcsolatot a segítőkész és professzionális gyógytornásszal.