Fűtési rendszerek felújítására írtak ki pályázatokat

A fűtési rendszerek fontos eleme a szivattyú
A fűtési rendszerek fontos eleme a szivattyú

Az elavult fűtési rendszerek felújítása nagy körültekintést igénylő tervezési és bonyolult épületgépészeti feladat. Ha fűtési rendszerek felújítására írtak ki pályázatokat, az épület hő-veszteségének, fűtési igényének meghatározása után el kell dönteni, hogy milyen rendszer kerüljön beépítésre.

Ha visszakerülnek a falakra a fűtőtestek, de még ha padlófűtést is alakítanak ki néhány helyiségben, szükség lesz a megfelelő kapacitású keringető-szivattyú kiválasztására.

Lehet többkörös rendszereknél, körönként 1-1 szivattyút szerelni, de ha nem nagy a hálózat, akkor egy többfokozatú Wilo szivattyú is eljuttatja a fűtőközeget a hőcserélőkhöz. Vannak hűtésre és fűtésre egyaránt alkalmazható, elektronikusan szabályozott, A-energiaosztály motorral szerelt keringető-szivattyúk is.

Ezeknél, a szivattyúba építették a nyomáskülönbség szabályozást, a motorvédelmet, így hosszútávon üzembiztos működést garantálhat a gyártó. Széles fordulatszám tartományban, 800 és 4700 fordulat/perc között dolgoznak ezek a modern keringető szivattyúk.