Egyedülálló természeti értékek az Érmelléken

Természeti értékek

A szocialista vízgazdálkodási tevékenységeket rendkívüli módon megsínylette a gyönyörűséges érmelléki táj élővilága. A lecsapolások hatalmas károkat okoztak, de talán még sincs minden veszve, és az érmelléki természeti értékek nem tűnnek el végleg.

Akik fénykorában látták ezeket a természeti kincseket, úgy írták le, hogy az Érmellék élővilága vetekedett a Duna Deltáéval. Sok vízimadár faj, halak, valamint különleges mocsári növények jellemezték ezt a tájat. A ma is létező mocsármaradvány, a Csíkos-tó Székelyhíd és Érolaszi között található, ez ma is hűen őrzi az Érmellékre jellemző hangulatot.

A mocsárvilág utolsó gyöngyszemének tekinthető tó partjainál, százával fészkelnek a szürke gémek. A védettebb vizes élőhelyeken találni ma is a térség egyik legjellemzőbb sásféléjét, a kolokánt. Még több információ megtalálható eme természeti értékek témájában az ermelleki-ertektar.hu nevű weboldalon, úgyhogy ezt érdemes böngésznie, hogyha a szépséges Érmellék élővilágáról szeretne olvasni. Egyedülálló természeti értékek ezek, amelyek sehol máshol nem lelhetőek fel.