Az öntöző rendszer számos tartozéka

Rengeteg elemből épül fel a mai korszerű locsolórendszer, és mindegyiknek megvan a maga funkciója, amivel a működés még hatékonyabbá válik. Az öntöző rendszer a mágnesszelepek hiányában például el sem indul rendesen, ezért a dolgát sem tudja elvégezni ezek nélkül.

Ez érthető is, hiszen ez az elektromos szelep működteti mechanikus módon a teljes berendezés bizonyos zónáit. A vezérlő automatika elektromos jeladására nyitnak meg, és pontosan úgy kell őket elképzelni, mint a csapokat. Az öntöző rendszer ezen tartozékai addig juttatják a vizet az adott helyre, amíg a vezérlő ismét egy jellel el nem zárja a szelepet. Minden egyes zónának megvan a saját mágnesszelepje.

Az öntöző rendszer nem lehet teljes a szórófejek nélkül. Ezek az elemek a kert felosztott zónáin kapnak helyet. Általában egy zónán csak egyféle típusú szórófejet érdemes elhelyezni. Tehát egy rotoros szórófej és egy spray fajta nem lehet ugyanazon a zónán. Az a szakember, aki ezt ajánlja, valószínűleg nem ért ehhez.

A szórófejek helyes megválasztása, kiosztása közvetlenül meghatározza az öntözőberendezés hatékonyságát, ezért mindenképp oda kell figyelni ennél a lépésnél. Manapság nagyon kedveltek a spray vagy permetező szórófejek, amelyek mindig megbízható munkát végeznek. Az öntöző rendszer ezen kellékei kisebb területek megöntözéséhez tökéletesen beválnak.

Ezek leginkább sűrű kiosztásban találhatóak meg, ugyanis kis távolságok megöntözésére alkalmazhatók. A rotoros szórófej a komplett öntözőrendszer fontos része lehet. A közepes vagy nagyobb területek meglocsolásakor csakis ez jöhet szóba. Ennek a szórófejnek a rotorszerkezete beállítható úgy, hogy azt az adott kert megköveteli. Ezért a komplett öntözőrendszer szórófejei mindig úgy locsolnak, ahogy az a legjobb a növényzetnek.

Focipályáknál vagy füves parkoknál ezek nagyon kedveltek, hiszen hatalmas területeket is lefednek. A komplett öntözőrendszer részei lehetnek még a mikro szórófejek. Ezeket leginkább ott alkalmazzák, ahol a fenti két eszköz nem válik be, mert sajátos locsolási módszerre van szükség. Legtöbbször melegházi öntözéseknél lehet ezekkel találkozni. A sziklakertek öntözésére is megfelelnek.