A Veli Bej fürdő történelmi jelentősége

A középkorban Budapest többek között a számos termálvíz forrásáról volt ismert, így több gyógyfürdő is épült abban az időben. A törökök a fürdőzés nagy szerelmesei voltak (és ma is azok), így a fővárosban számos ilyen létesítményt hoztak létre. A jelenleg ismert 3 oszmán uszoda, a Király, a Rudas és a Veli Bej fürdő mellett volt még néhány kisebb közfürdő is, amelyek nem élték túl az idő múlását.

Az utóbbi, amit korábban Császár fürdőnek is nevezetek, Budán, a II. kerületben található, a Frankel Leó úton. A nemrégiben felújított komplexum a Budai Irgalmasrendi Kórház (Ordo Hospitalarius) területén működik és üzemel.

Nem annyira népszerű turisztikai látványosság, mint a Gellért és Széchenyi, ezért bátran nevezhetjük Budapest egyik titkos pontjának. A Veli Bej fürdőről azt mondják, hogy nemcsak a legrégebbi, hanem a legszebb oszmán fürdő is Budapesten. A központi kupolát négy kisebb kupolás épület veszi körül.

A hely túlélte Buda elfoglalását 1686-ban. 1806-tól az intézmény az Ordo Hospitalarius tulajdonába került, amely kiterjedt az eredeti török épületekre. A Hild József által 1841-1848 között vezetett rekonstrukció során, a Veli Bej fürdőt jelentősen kibővítették, és a nevét Bad Kaiserre (Császár fürdőre) változtatták.

Az épület tulajdonjogának visszaszerzése után az Ordo Hospitalarius (Irgalmas Rend) úgy döntött, hogy régészek és művészettörténészek segítségével felújítja a létesítményt és rekonstruálja az eredeti oszmán gyógyfürdőt. A felújítási munkálatok 2011-ben befejeződtek, és a Veli Bej fürdő azóta is minden érdeklődőt szeretettel üdvözöl.