A rum ár befolyásoló tényezői

Már az ókorban is gyártották a rum elődeit a cukornád levéből, a melaszból erjesztéssel és lepárlással. Felelhető Marco Polo feljegyzéseiben is egy nagyon jó cukorból készült bor, amit a tengerészek kedvenc italaként tartottak számon, de fizetőeszközként is használták a rabszolgakereskedelem idejében.

Mára egészen letisztultak a rumfogyasztási szokások és egyre inkább a minőség irányába tolódik el a hangsúly. A rum ár nagyban függ a fajtától, amely a fehér (37,5-40 százalékos alkoholtartalmú), arany (44-47 százalékos 3-4 évig érlelt), a fekete vagy sötét (10 évig érlelt) és a fűszeres, amit arany és a fekete rumból készítenek.

A rum ár manapság hűen tükrözi ezeknek az italoknak a minőségét, de ha megtaláljuk a megfelelő beszerzési forrást, akkor a legjobb minőség kifizetéséért sem kell nagyon mélyen a zsebünkbe nyúlnunk. A koktélok kiváló alkotóelemeként használt fehér rum ár szempontjából igen kedvező, de az önmagában fogyasztandó prémium minőségű arany és sötét fajtáért sem szabad sajnálni az őt megillető árat.