A különféle napelem típusok előnyei

Azoknak a személyeknek, akik napelem telepítését tervezik, ajánlott alaposan tájékozódniuk a rendszerről, mivel többféle létezik ebből. Megtalálható a napelem típusok teljes listája az amtechnik.hu weboldalon, ahol ezek tulajdonságai is megismerhetőek.

A monokristályos napelem ár/érték arányban a leghatékonyabb. Ezek a napelem típusok szilícium alapanyagúak. A másik alaptípus a polikristályos napelem. Továbbá, a prémium kategóriába tartozik, ezért nagyon drága a Gallium Arzenid változat.

Több réteg pn átmenetből épül fel, aminek köszönhetően hatásfoka elérheti akár a 40%-ot is. Ezt a típust az űrkutatásban alkalmazzák. Viszonylag olcsó az Amorf szilícium napelem, azonban ennek a hatásfoka is alacsonyabb.

Az egyéb vegyület félvezető napelemek alapanyaga kadmium-tellurid és a réz-indium-gallium-szelenid. A napelem típusok közé tartozik a szerves festék napelem, aminek rendkívüli költséghatékonysága a nagy előnye. A polimer változat kedvező áron szerezhető be, viszont a hatásfoka kevesebb, körülbelül 3%.