A gyerekülés használatának szabályozásáról

Autós gyerekülés

A gyermekek biztonságos szállítására vonatkozó KRESZ szabályok rendeletben rögzítettek. Az egyik alapszabály, hogy autós gyerekülés használata 150 cm-nél alacsonyabb gyermek esetén kötelező. Amíg ezt a magasságot el nem éri a kicsinyünk, hátul kell utazzon, mert az a legbiztonságosabb számára.

Amennyiben 135 cm-nél magasabb és betöltötte a 3. életévét, úgy utazhat gyerekülés nélkül is a hátsó ülésen, de kizárólag biztonsági övvel bekötve. A vezető mellé csak abban az esetben szereljünk háttal bekötött gyerekülést, ha a légzsák kikapcsolható vagy egyáltalán nincs is azon az oldalon.

Fontos kritérium, hogy minden esetben a testsúlyának és a testmagasságának megfelelő rendszerben legyen szállítva és minden esetben legyen bekötve ebben a rendszerben a gyermek! A bonyolult módon beszerelhető és beköthető gyerekülés, sajnos gyakran kikezdi a szülők türelmét. Győződjünk meg vásárlás előtt a termék könnyű kezelhetőségéről és ha kell, próbáljuk ki a gyermekkel együtt is! Ehhez kérjünk szakszerű segítséget az üzletben!