A függöny funkciói

A függöny szerepe
A függöny szerepe

Otthonunk harmonikus és hangulatos atmoszférájának kialakítása érdekében, minden korban adottak voltak a konvencionális, valamint az egyéni ízlés- és stílusfüggő megoldások opciói. A függöny, amit „elfödő gyanánt függesztenek valami elé” (Czuczor és Fogarasi meghatározásában), több variánssal bír: rendeltetését, anyagát, arculatát és színvilágát szem előtt tartván.

Használható a függöny: ágy, ablak vagy ajtóra illesztett változatban, valamint színpadi kellékként egyaránt. Alkalmas a függöny sötétítésre és otthonunk díszesebbé formálásában. A valamikori parasztházak leplei, kimondottan ünnepi kellékként funkcionáltak és csak későn jutottak a ma gyakorolt szerepükhöz.

A napvilág ablakra helyezett függöny, a nép ítéletét vonzotta maga után, hiszen ezen cselekedetet erkölcstelennek tartották. Kezdetben a szőttes- és hímzett kendők a tisztaszobában jutottak kitüntetett helyhez. A függöny típusai közül legkevésbé az ún. fél-függöny terjedt el hazánkban, amit az ablak alsó részére illesztettek.