Mit kell tudni a műanyag ablak szellőző működéséről?

Az energiahatékonyság érdekében nagyon meg kell nézni, hogy pontosan milyen nyílászárók kerülnek beépítésre. A hőmegtartás egy olyan problémakör, ami sok figyelmet kapott az elmúlt években. A különböző passzívházak esetében, de a régebbi típusú ingatlanoknál ugyanúgy adni kell a részletekre. Az újonnan épülő otthonok szerencsésebb helyzetben vannak, mert azoknál már alapból integrálva lesznek a modern technológiák. Ezzel szemben, a régi építésű ingatlanoknál utólag kell ezeket kidolgozni.

A műanyag ablakoknak rengeteg előnyük van, a megfelelő szellőztetésre viszont különösen oda kell figyelni. Ez szintén egy olyan problémakör, ami nem elhanyagolható tényező. A túlzott szigetelés abból a szempontból előnyös, hogy visszatartja a meleget, de a belterekben ilyenkor a fokozott páraképződéssel kell számolni. Ennek negatívuma a hideg pontokon lecsapódó nedvesség és az itt megjelenő penészfoltok keletkezése. Az utólagos eltávolítása a gombatelepeknek eléggé macerás, tehát a megelőzés az, amire érdemes fókuszálni.

A nyári hónapokban a rendszeres szellőztetés bizonyos szinten megoldásnak minősül, kivéve, ha nagyon forgalmas környéken van az ingatlan, mert akkor az állandó zajhatás és porképződés akadályozza meg az ablakok nyitva tartását. A modern légkondicionáló és hővisszanyerős szellőztető egységek kifejezetten hasznosak a beltér klímájának optimális fenntartása érdekében. Ezek a rendszerek már kimondottan energiahatékony módon látják el a funkciójukat és alkalmasak párátlanításra.

A kereskedelemben többféle párátlanító berendezés kapható, amelyek szintén fokozott üzemben nyerik ki a felesleges nedvességet a légtérből. Amennyiben tehát azt tervezi, hogy a régi típusú ablakokat VEKA „A” osztályú profilokra cseréli, akkor készüljön fel előre a kiváló szigetelésre és tervezze meg célirányosan a rendszeres szellőztetés menetét! Legyen téli fűtés vagy nyári hűtés, amit szeretne elérni a megfelelő klíma biztosítása érdekében, a kiváló szigetelés révén, az ablakokon keresztül biztosan nem fog kiszökni a magas költségeken előállított hőenergia.