Mire jó és mikor nem kell a hődob?

Sokan nem is tudják, hogy egy modern és komplex kandalló mennyi tartozékkal rendelkezhet. Az egyik, ami sok helyen még véletlenül sem hiányzik, az a hődob. Ezt a kelléket a füstcső bekötésnél alkalmazzák, mint egy úgynevezett utó-hőhasznosító elem. Ahogy a neve is mutatja, hasznosítja a készülékből távozó magas füstgáz hőmérsékletet.

Ennek eredményeként pedig a hődob nagy mértékben tudja fokozni a szoba levegőjének a felmelegedését. Ha adott a hődob, akkor az azt is jelenti, hogy a hőleadó felület is megnövekszik a dobnak köszönhetően. Ezáltal pedig alacsonyabb hőmérsékletű füstgáz fog áramolni a kéményben.

A dob nem mellesleg segíti a konvekciós légáramlás növekedését és a nagyobb teljesítmény elérését. Azonban azt nem árt észben tartani, hogy a hődob csakis akkor váltja be a hozzá fűzött reményeket, ha az adott készülék füstgáz hőmérséklete magasabb, mint 400 fok, és az előírt értéknél nagyobb a kéményben a huzat.

Ellenkező esetben bizony megeshet, hogy az alkalmazás miatt előfordul a nem kívánatos kormozódás és a huzat elfojtása. Ez pedig visszafűtéssel jár. Ezért is tanácsos mindig a megfelelő méretű és huzatú kémény, illetve a füstgáz hőmérsékletére is figyelni kell. Azonban a dobról nem lehet beszélni a füstcsövek megemlítése nélkül.

Amikor ezeknek a megvételére kerül sor, akkor a vásárlóknak megannyi kérdésük szokott lenni. Az egyik az, hogy milyen alapanyagú a magas minőségű kályhacső? Nos, például a Benkel gyártotta füstcsövek DC01 minőségű, hidegen hengerelt acéllemez felhasználásával készülnek.

A vékony 0,6 mm vastag lemezből, míg a vastag fajták 1,2 mm vagy 1,5 mm vastagságúból kerülnek legyártásra. A kuncsaftok zömét az is érdekli, hogy a füstcsövek milyen módszerrel készülnek. A vékony tartozékok korcolással, hengerléssel vagy korclenyomással jönnek létre.

Ezek tokozott kötésekkel kapcsolódnak egymáshoz. A vastagabb füstcsövek hengerléssel, majd vonalhegesztéssel készülnek. Itt is a kapcsolódás a tokozott kötéssel megy végbe. A minden téren ideális csövek tehát megvehetőek a Benkel shopban is, ahol a magas áraktól sem kell tartani.