Kérdése van lakástakarékkal kapcsolatban?

Lakástakarék

A mai világban, aki építkezni szeretne, plusz kiadásokkal is kell számoljon. Ilyen például a tervezés, a gépészet és a villamosság megtervezése, a költségvetés elkészítése, a különféle engedélyek kikérése, a térképmásolat, a telek, annak közművesítése, az ügyvédi munkadíj, valamint az építők munkadíjai és az alapanyagok kifizetése. Ha csak pár rövid kérdésre szeretne választ kapni, ezen a linken erre is van lehetőség.

Amennyiben nagyjából tisztában van a kiadások mértékével és a plusz kifizetések már megtörténtek, akkor következhet az építkezésre és az alapanyagokra szánt összegek kalkulálása. A szakemberek azt mondják, hogy egy építkezés költségvetésének 10 %-át teszi ki az alap. A munkadíjak körülbelül 40 %-kal számolhatóak, míg a maradék 50 % lesz a többi alapanyag. Ilyen a tégla, a födémrendszer, a tetőszerkezet, a különböző cserepek, a nyílászárók, a gépészet, a szaniterek, a burkolatok, a villany- és vízvezetékek és így tovább.

Abban az esetben, hogyha nem tudja honnan fogja megteremteni az építkezéshez szükséges maradék összeget, akkor mindenképpen célszerű a lakástakarék pénztári szolgáltatásokkal élnie. Egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi önerőre lesz szüksége. A bankok rendkívül szigorúak tudnak lenni, amikor lakásépítési hitelt igényelnek tőlük. Lehet, hogy módosítani kell majd a feltételeken és azt mondják, hogy meg kell növelni az önerőt vagy kevesebb hitelt kaphat a megigényeltnél, esetleg változtatni kell a futamidő hosszán.

Ezek sajnos megtörténhetnek, ezért kell több önerőt felhalmoznia. Amennyi alapanyagot csak tud, mindent maga vásároljon meg. Továbbá, tegyen félre elegendő pénzt a munkadíjakra és a kötelező tervezői művezetésre. Arra is célszerű gondolnia, hogy a szakembereknek, akik majd a házépítésen fognak dolgozni, toalettet is fognak igényelni. Valamint a vágásból, vésésből származó hulladékot el kell szállítani valahogyan. Ezek plusz kiadások, azonban ha nem sürgeti az idő, akkor a lakástakarék pénztár lehetőségeit mindenképpen ki kell használnia.