A hidrofor tartály alapeleme a házi vízműnek

Hidrofor tartály

A folyamatos vízellátás biztosítása mindenki számára létfontosságú. Ehhez rendelkezésre áll a vezetékes ivóvíz minden háztartásban, azonban a kertes házban élő emberek számára nem feltétlenül gazdaságos ez a megoldás.

A hidrofor tartály óriási szerepet játszik abban, hogy a kertben fúrt vagy ásott kútból folyamatosan, gond nélkül jöjjön a víz. A házi vízműnek is nevezett nagyon hasznos berendezés egy szivattyúból és a hozzá csatlakoztatott hidrofor tartályból tevődik össze.

Működési elve az, hogy a szivattyú a felszívott vizet a hidrofor tartály belsejébe vezeti, és a víz onnan áramlik tovább a csővezetékbe, a megfelelő felhasználási területre. Ezzel elkerülhető, hogy a vízáramlás elakadása esetén a szivattyú motorja leégjen, és a felhasználó sem marad víz nélkül, hiszen a tartályban van vízutánpótlás.

A hidrofor tartály gyárilag lehet sima acéllemez, illetve a belsejét tekintve gumimembrános is. Ezenkívül lehet álló vagy fekvő kivitel. A gyártók jellemzően piros vagy kék színre festik ezeket. Így találhatóak meg a boltok polcain.