Gyakoribb a fogpótlás híddal mint gondolnánk

Fogorvosi rendelő

A fogvesztés nem egy kellemes dolog és volt idő, amikor nem lehetett semmit tenni ellene. Utána jöttek különböző fém koronák és egyéb megoldások, de valljuk be, hogy azok nem mutattak valami esztétikusan. De már a fogorvosi módszerek is változtak. Annyira élethű a híddal való fogpótlás, hogy gyakran észre sem vesszük.

Egy az egyben ugyanolyan lesz a végeredmény, mintha az a valódi egészséges fogunk lenne. Azonban ez az eljárás nem minden esetben indokolt, illetve lehetséges. Hogyha az adott fog még menthető, akkor valószínűleg nem lesz kihúzva, mivel a fogorvos, ha lehet akkor megpróbálja megmenteni. Helyrehozza gyökérkezeléssel, majd egy korona kerül rá. Viszont a híddal való fogpótlás már elkerülhetetlen, hogyha valamiért kiesik a fogunk. Ennek számos oka lehet. Például egy váratlan balesetben is elveszíthetjük a fogainkat. A betegségek és a helytelen táplálkozás is foglazasághoz vezethet, ami a fogunk elvesztésével járhat.

Hogyha több egymás mellett elhelyezkedő fog esik ki, akkor számíthatunk a kivehető műfogsorra is, mivel a híddal való pótlás már nem lesz lehetséges. Az eljárás nem fájdalmas és a végeredmény nagyszerű lesz. Végre visszatér az önbizalmunk, sőt, az étvágyunk is, hiszen hiányos fogsorral még az evés is sokkal nehezebbé válik. Fokozottan oda kell figyelnünk a fogaink védelmére, hiszen nem fognak soha megújulni, mint a testünk egyéb részei.

Sérülés esetén nem várhatunk gyógyulást, de már rengeteg modern fogorvosi módszer létezik, amivel a legrosszabb állapotban lévő fogakat is helyre lehet hozni. Hogy mennyibe kerül egy fogászati híd elkészítése? Azt csak akkor tudjuk meg, amikor közli velünk a doki, hogy melyik variánsra lesz szükségünk, ugyanis ebből is több létezik, pontosabban négy fajta, amelyeket más-más esetekben alkalmaznak, hiszen nem mindegy, hogy őrlő-, vagy metszőfogakról van szó, továbbá az sem, hogy egyszerre hányat kell pótolni. Hagyományos esetben az ilyen eljárásokat el lehetne kerülni, hogyha mindenki helyesen ápolná a fogait és rendszeresen felkeresné a fogorvosát, mert így még időben észre lehet venni az apróbb hibákat.