Elterjedtnek számít az Y csapágy

Az innovatív mérnöki megoldásoknak köszönhetően, ma már olyan gépszerkezeti elemek léteznek, amelyek nagyban megnövelik a gépeink élettartamát és növelik azok teherbírását.

Így születhetett meg anno az Y csapágy koncepciója is, ami manapság elég elterjedtnek számít, hogyha figyelembe vesszük, hogy mi mindenben használják. Ez a típus egy széles belső gyűrűvel rendelkezik és a tengelyen pedig egy speciális excenter gyűrűvel kerül rögzítésre.

Ennek köszönhetően sokkal könnyebben megoldható a csapágyak közötti tömítés, ami megvédi a belső részt a különféle szennyeződésektől, nedvességtől. Az Y csapágy olyan helyen számít előnyösnek, ahol kevésbé igényes csapágyazásra van szükség. Ezért előszeretettel alkalmazzák, többek között mezőgazdasági, építőipari és szállítógépekben is, mivel egyszerűek és olcsók.

Ezért, ha cserére szorul valamelyik Y csapágy, akkor azt gazdaságos keretek között lehet kivitelezni. Természetesen az NTN-SNR kínálata Y csapágyból sem szenved hiányt, a bőséges választéknak köszönhetően.