A gázolaj tartály két fő típúsa

A gázolajtartály sok üzemanyagot tárol
A gázolajtartály sok üzemanyagot tárol

Manapság már a gázolaj nevezhető az egyik legelterjedtebb üzemanyag típusnak, amelyikre roppant nagy szükség lehet a szárazföldi és vízi közlekedésben egyaránt. Ezáltal a gázolaj tartály kiemelkedően lényeges szerkezetnek bizonyul olyan cégeknél, amelyek bizonyos járművekre hagyatkoznak, a profit megteremtését tekintve. Ez a szerkezet két nagy csoportra osztható, a szimpla és a dupla fallal rendelkező darabokra.

A szimpla fallal bíró modell egyrétegű, acéllemezből gyártott palástú és fenekű, kimagaslóan strapabíró terhelési viszonyokra készített tartály. Aki mellette dönt, az árban kielégítő, maximális tartósságot garantáló típust választ, amelyik mindenképp megfelel majd az igényeknek és követelményeknek. Viszont fontos tudni a gázolajtartály fő előírását tekintve, hogy a tároló kapacitásának száz százalékát befogadni képes teret kell kialakítani a számára.

Ennek természetesen biztonsági oka van, aminek köszönhetően, a balesetveszélyt minimálisra lehet csökkenteni. A gázolajtartály jellemzően leginkább csak földfeletti tárolást garantál. A duplafalú gázolaj tartály a másik jeles képviselője a kategóriának. Ez a modell is egy olyan szimplafalú tároló, amelyik részben vagy egészben folyadék tömör acélköpennyel rendelkezik. Rengetegszer a duplafalú kivitelt úgy érik el a tervezők, szakemberek, hogy a már adott szimpla fallal rendelkező modell belsejébe egy fém vagy kompozit anyagú bélést helyeznek el.

Ennek köszönhetően biztosítva lesz a két réteg közötti tér tömörségének egyszerű és gondmentes ellenőrizhetősége. Az előző változathoz képest, ez már nemcsak a földfeletti tárolást teszi lehetővé. Rengeteg esetben csak azért döntenek a duplafalú gázolaj tartály mellett, mert ezáltal probléma nélkül oldható meg a földalatti tárolás. Érdemes tudni, hogy mind a két típusú gázolaj tartály létezik osztott terű kivitelben is. Ez egy olyan szimpla- vagy duplafalú tárolót jelent, amelyiknek a tárolótere közbenső fenékkel, egymástól folyadék tömör módon elválasztott részekre lett elosztva.