Három indok, amiért fontos lehet a szerverbérlés egy startupnak

Szerverbérlési szolgáltatás
Szerverbérlési szolgáltatás

Minden induló, vagy még felfutási szakaszban lévő informatikai startup esetében joggal vetődik fel a kérdés, hogy béreljenek-e szervert vagy inkább vásároljanak? Mindkettő célja azonos, ám a szerverbérlésnek van három nagy előnye.

A nyugati világ nagyvárosai egyre inkább elképzelhetetlenek startupok nélkül. A belvárosi kávézókban ma éppen olyan megszokott és természetes fogyasztói a laptoppal és okostelefonnal felszerelkezett fiatal vállalkozók, mint száz évvel ezelőtt az írók és költők.

Meglehet, egy kívülálló észre sem veszi, ám egyre többen dolgoznak távoli szervereléréssel. A startupok alapvetően mobilisak a kezdeti fázisban, és emiatt a VPN elengedhetetlen kelléke a sikeres fejlesztésnek. Ám korántsem mindegy, hogy egy startup béreli-e a szerverét vagy sajátot vásárol.

Első indok: a pénz.

Az olyan nagy szerverparkkal rendelkező cégek, mint amilyen a DoclerNet is, többféle szerverbérlési szolgáltatást kínálnak. Ha összehasonlítjuk az árakat egy új szerver árával, rögtön kitűnik, hogy messze olcsóbb bérelni, mint megvásárolni egy szervert.

Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy sikerrel jár-e a startupunk, tényleg működni fog-e a szoftver és a befektető valóban minket választ-e, jobban járunk, ha a szerver megvásárlása helyett inkább bérelünk egyet és a pénzt érdemi munkára költjük inkább.

Második indok: az idő.

Bárki, aki üzemeltetett már szervert, tudja, hogy nem éppen hétvégi hobbinak számít. Állandó készenlét, folyamatos tevékenység-monitorozás, biztonsági ellenőrzések – biztos, hogy az a legjobb a startupunknak, ha egy embert szerverüzemeltetésre delegálunk a fejlesztés vagy a design helyett? A szerver bérlésénél rendszerint szerverüzemeltetést és –felügyeletet is lehet kérni, miáltal a rendelkezésünkre álló időt inkább a vállalkozásunk felfuttatására fordíthatjuk.

Harmadik indok: a tér.

Egy szerver még akkor is elég nagy erőforrást igényel, ha alapszintű teljesítményre képes – hát még ha már egy egész szekrényre van szükségünk, hogy a rackok elférjenek. Amennyiben vesszük a szervert, akkor vagy kialakítjuk az optimális üzemeltetési környezetet a szerverünk számára, vagy szerverparkba kell költöztessük.

Egy átlagos startup aligha engedheti meg magának, hogy saját privát szerverteremmel bírjon a kezdeti fázisban, a szerver megvásárlása és szerverhotelben történő elhelyezése pedig ugyancsak jelentős kiadást okoz.

Elmondhatjuk tehát, hogy messze jobban jár a startupunk bérelt szerverrel – az első időkben mindenképpen –, és az így megtakarított pénzt költsük inkább a vállalkozásunk sikerességére.