A garázdaság megzavarja a köznyugalmat

Garázdaság

Ha Önnek is problémája akadt a törvénnyel, akkor keressen minél hamarabb egy jó ügyvédet! A szakértelemnek köszönhetően, azonnali információkhoz fog jutni. Dr. Lőrik József Balázs elmagyarázza, mit jelent pontosan a garázdaság. A kihívóan közösségellenes magatartás eredménye kedvezőtlen esetben, akár 2 évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

Ha nem követett el erőszakot, akkor csak szabálysértésért kell felelnie, de ebben az esetben is jól jön az ügyvéd segítsége. A definíció szerint, akkor áll fent a garázdaság ténye, ha Ön másokban megbotránkozást vagy riadalmat kelt. Abban az esetben is elköveti a bűncselekményt, ha közvetlenül senki nem észleli a tettét. Súlyosbító tényezőnek számít, ha csoportosan tanúsít közösségellenes magatartást.

Kedvezőtlen esetben 3 év szabadságvesztés jár azért, ha fegyvert visel vagy a köznyugalmat súlyosan megzavarja. Mivel a garázdaság alkalmas a riadalomkeltésre, ezért megszegi a társadalmi normákat is. Nem mindegy, hogy az esetleges erőszak ki vagy mi ellen irányul, tehát tisztázni kell ezt a kérdést. Ha testi sértésre vagy rongálásra került sor, akkor ezért is muszáj felelnie a törvény színe előtt. A garázdaság mellé félelemérzet okozása is társul, tehát fontos az ismétlődés elkerülése.

A nyugalom helyreállítása néha csak nagy időráfordítással lehetséges a megbotránkoztatás miatt. Előfordul, hogy rendvédelmi szervek bevetésére is szükség van. Természetesen, dr. Lőrik József Balázs felkereshető abban az esetben is, ha rendbontásért vagy közveszéllyel fenyegetésért kell felelnie. Mindegyik esetben megkapja a szükséges felvilágosítást, a következmények minimalizálása érdekében.