Az üzemanyagtank tisztítás körültekintést igényel

Gázolaj szivattyú

Az üzemanyag minőségét sok tényező befolyásolja. Még ha tisztán is érkezik meg a benzinkutakhoz, akkor sem biztos, hogy ugyanúgy fogja kapni a végfelhasználó a terméket. Az üzemanyagtank tisztítás rendszeressége is befolyásolja azt, hogy mennyire jó minőségű anyag kerül ki belőle és mennyire lesz megelégedve vele a vásárló. Ha figyelnek is a benzinkút üzemeltetői arra, hogy olyan helyről végezzék el a beszerzést, ahol megbízhatóan tiszta és extra nívójú az üzemanyag, akkor is kell számolni az olajsár keletkezésével és lerakodásával.

Ez egyfajta kicsapódása a gázolajnak, így szinte elkerülhetetlen a felhalmozódása. Egyetlen hatékony módszer az eltávolítására az üzemanyagtank tisztítás. Ekkor az összes benzint kiszivattyúzzák a hatalmas tartályokból addig, amíg nem válik láthatóvá az olajsár. Ekkor elvégzik a megfelelő szellőztetést és időt hagynak a gázok távozására. Ezt követően az üzemanyagtank tisztítás során, különlegesen képzett szakemberek, a felszerelésüktől függően vagy kézi, vagy gépi segítséggel eltávolítják azt.

Azért nem tanácsos, hogy a gázolaj szivattyú az olajiszapot is átszivattyúzza az ideiglenes tartályba, mert akkor a tisztítás után ugyanúgy leülepedne, így jóformán semmit sem érne maga a tisztítás. Ahhoz, hogy megállapítsák, hogy milyen ütemben és milyen mélységig végezzék el a szivattyúzást, szakértő szemek szükségesek, amelyek már sok ilyen műveletet végig vittek. Ha túlságosan nagy erővel pumpálják át az egyik tartályból a másikba az üzemanyagot, akkor az olajiszap felkavarodik és óhatatlanul is átmegy a szivattyún.

Ezért a műveletet óvatosan és időnként ellenőrizve kell elvégezni, ami már szinte önmagában is felér egy tisztítással. Azt követően, hogy az olajsár eltávolításra került, az üzemanyagtartály belső ellenőrzése és további tisztítása is megtörtént, a gázolaj szivattyú visszapumpálhatja az üzemanyagot. Egyszerűnek tűnik ez a feladat is, viszont figyelni kell arra, hogy minél kisebb esése legyen a benzinnek, hiszen így kevesebb benzingőz keletkezhet, így a robbanásveszély sem lesz olyan nagy.