A hűtőventillátor is meghibásodik néha

Hűtőventillátor a gépjárműben
Hűtőventillátor a gépjárműben

A robbanómotorok és az elektromos motorok egyaránt nagymennyiségű hőt termelnek működés közben. Ezt a hőmennyiséget el kell vezetni a keletkezési helyéről, ugyanis csökkentheti annak teljesítményét, sőt, adott esetben tönkre is teheti. A hűtővíz mellett, gyakran a hűtőventillátor segítségére is szükség lehet.

Főleg olyankor, amikor a motor nagyobb teljesítményen pörög a szokásosnál. Ilyen esetekben ugyanis a hűtővíz nem tudja hatékonyan elvezetni a nagymennyiségű hőenergiát, ezért kiegészítő megoldásként a hűtőventillátor üzemeltetése javasolt.

Ezek a berendezések alapfelszerelésként minden járműben megtalálhatóak. Azonban, mint minden mozgóalkatrészekből álló mechanikus szerkezet, ezek is meghibásodnak időnként, amit főleg a súrlódás során keletkezett kopás okoz.

A ventillátorlapátok eltörése is jelenthet problémát. Az evoauto.hu webáruházban többféle hűtőventillátor is megvásárolható és külön alkatrészek is beszerezhetőek, vagyis akkor is megoldást kínál, ha csak egy-egy alkatrészre van szüksége a motornak a hűtéséhez.