A száraz bőr okai sok tényezőre visszavezethetőek

60 éves korára szinte mindenki szembesül ezzel a problémával. Mi rejtőzik a száraz bőr okai mögött? Az életkor előrehaladásával bőrünk kevesebb faggyút termel, ami puhán és fiatalosan tartja a bőrt. A 40-es évekre a szervezet faggyútermelésének mennyisége drámaian lecsökken.

40 után pedig ez tovább folytatódik. A kutatások azt mutatják, hogy a világos bőrű embereknél nagyobb valószínűséggel alakul ki száraz bőr, mint a közepes bőrszínűeknél, például a mediterrán felmenőkkel rendelkezőknél. Másoknál, a rendkívül száraz bőr okai mögött bizonyos gyógyszerek, közöttük a vízhajtók lehetséges mellékhatásai bújnak meg. A vitamin- vagy ásványi anyag hiányát sem lehet figyelmen kívül hagyni, a lehetséges okok között.

Ha a szervezet nem jut elég D-vitaminhoz, A-vitaminhoz, niacinhoz, cinkhez vagy vashoz, akkor túlzottan száraz bőr alakulhat ki. Kevesen tudják, hogy dohányzást is a száraz bőr okai között kell számon tartani. A cigaretta káros vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek felgyorsítják a bőr gyors öregedését, így az szárazabbá válik.